A saját házimozi kiépítése lépésről lépésre

Nincs annál jobb, mint kényelembe helyezni magunkat a fotelünkben, elkészíteni a pattogatott kukoricát, és kikapcsolódásként megnézni egy filmet. Akár a legjobb indie romkomok, akár a horrorfilmek vagy a feszültséggel teli thrillerek rajongói vagyunk, esetleg a kedvenc sorozatainkat akarjuk újraélni, mindenképpen megérdemeljük a megfelelő felszerelést.

És nem, nem csak egy hatalmas, 60 colos tévéképernyőről beszélünk, mert azt a különleges bizsergető érzést, amit a moziban a film vetítése előtt érzünk, nem lehet akárhogyan reprodukálni. A házimozi ennél sokkal többre megy, hiszen a jó vetítővászon, a legmodernebb térhatású hangrendszer vagy a kényelmes és divatos ülések mellett más szempontokat is figyelembe veszünk, hogy igazi mozit teremtsünk.

Még csak most kezdtük, de máris megemlítettük a varázsszavakat: nagy vetítővászon, térhatású hangzás és kényelmes ülés. De hová tegyük mindezt? Valójában a helyszín majdnem a legkevésbé fontos dolog, úgyhogy nem muszáj a tökéletes nappali után kutatni, csak egy üres falra lesz szükség hozzá. Ez extra előnynek számít, ha sokat költözünk, mivel üres fal az új ingatlanban is lesz. Bár az ideális kuckó a játszószoba, a garázs vagy a pince, de ha nincs külön erre a célra kialakított helyiség, akár a hálószobában is felállíthatjuk a házimozit.

Első lépés a képernyő

A Homify magazin szerint ez az, ami egy igazi mozi izgalmát és hangulatát teremti meg. Sokféle vetítővászon létezik, és sokféleképpen lehet őket otthon beépíteni. A legegyszerűbb a fehér lepedő, ami rögtönzött mozivászonként is használható, bár ki kell iktatni a gyűrődéseket a maximális képminőség érdekében. Sokkal jobban járunk, ha néhány tízezer forintért beszerezzük a legjobb vetítővásznat, ami biztosan nem fog összegyűrődni.

Ezután jön a projektor

Ha valóban 100%-os moziélményre vágyunk, akkor egy 80 colos tévét nem lehet összehasonlítani a vetítőgépvászon érzésével. Tehát igen, a projektor egy másik nélkülözhetetlen elem a film vetítéséhez. A piacon rengeteg árkategória közül választhatunk akár 60 és 120 col közötti méretben, sőt 3D-ben is kaphatók projektorok, hogy még jobban elmerülhessünk a kedvenc filmjeinkben.

A tökéletes hangrendszer

Egy jó hangrendszer, amikor a legjobb horrorfilmeket (vagy bármilyen műfajt) nézzük elengedhetetlen egy jó otthoni mozi beállításakor. A legélethűbb és legprofibb hangrendszerek a THX minősítéssel és Dolby Digital minőséggel rendelkező többcsatornás hangrendszerek, amelyekkel tökéletes hangzást érhetünk el, és valóban hallucinálhatunk.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy a hangszórókat – jobb, ha azok intelligens hangszórók – úgy helyezzük el, hogy oda nézzenek, ahol ülünk: egyet-egyet a képernyő mindkét oldalán, egyet előtte, a mélynyomót a képernyő mellett, a másik kettőt pedig a kanapé vagy az ülés mögött.

A legkényelmesebb ülések

Mint már említettük, a hely kényelme, ahol pihenni fogunk, amikor filmet nézünk a saját házimozinkban, elsődleges fontosságú. Ha szeretjük, akkor a kanapéval ellátott nyugágy is megteszi, de ha mega kényelmessé szeretnénk tenni a kikapcsolódást, akkor puffokat, szőnyegeket vagy nagy párnákat használhatunk, hogy fekve nézzük a filmet.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A pandémia után is nagy az igény az online oktatásra, tanulásra

2023. november 16.|

Amikor a koronavírus járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és lecsökkent a személyes kapcsolatot, találkozást igénylő lehetőségek száma, akkor az online tér szerepe felértékelődött. A legtöbb szektorban megpróbálták kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, legyen szó ügyintézésről

Az online játékok kockázatairól

2023. augusztus 31.|

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is