A színválasztás szórakoztató is lehet

A színek teljesen meg tudják változtatni a tér érzetét az otthonunkban, ezért is fontos, hogy milyen színeket választunk. Ebben pedig segítségünkre lehet az online tér is, hisz számos olyan applikáció és program érhető el az interneten, ahol virtuálisan tudunk kísérletezni a színekkel.

Érdemes azt szem előtt tartani, hogy mennyi természetes fényt kap a helyiség, és hogy milyen bútorok vannak az adott szobában, melyek befolyásolják a falszíneket is. A déli fekvésű helyiségek általában meleg, napsütötte fényt kapnak, ezért a melegség ellensúlyozására hűvösebb tónusú festéket érdemes választani – hangsúlyozza a This Old House.

Ezzel szemben az északra néző helyiségek hűvös, kékes fényt kapnak, így ezeken a helyeken meleg színekkel ellensúlyozhatjuk ezt. Színeket választani igen szórakoztató is lehet, és alkalom ez a játékra is, nem élesben. Sokan választanak teljesen különböző színeket otthonukba, mások egy szín több árnyalatával variálnak.

A monokróm lakberendezés igen elegáns, kifinomult és modern. Ráadásul ezzel nem lőhetünk mellé, nem lesz ízléstelen a végeredmény. Például egy középkék falhoz jól illik egy mélykék kanapé és lágy kék párnák vagy árnyékolók.

Ha semmiképp nem szeretnénk hibázni, akkor a szürke lesz a legjobb megoldás. A lágy szürke, ami a bézs és a szürke keveréke, meleg és hívogató és bármilyen dekorációs stílushoz illik. A friss, modern megjelenésért adjunk hozzá kék szőnyegeket, dekorációs tárgyakat. A konyhában, étkezőben és a fürdőszobában pedig mattfekete vasalatokkal, vagy vízvezetékszerelvényekkel tehetjük modernné a szürkét.

Építés, felújítás

A színek kiválasztása előtt azonban igen sok döntést meg kell hozni, mikor az ember építkezésbe, vagy felújításba kezd. Egy lakás teljes körű felújításához igen sokféle építőanyagra van szükség. Egy ilyen teljes körű felújítás alkalom arra is, hogy átgondoljuk az élettereket, hogy mi elég, mi kicsi és mi nagy.

Válaszfalak építéséhez pedig használhatunk téglát, de akár gipszkartont is. Utóbbi előnye, hogy igen gyorsan lehet vele dolgozni, könnyű a súlya, és tartós, kényelmes megoldást kínál. Az esztétikum mellett azonban fontos törekedni a minőségre és tartósságra is, valamint arra, hogy az épület energiahatékony legyen. Ebben pedig kulcsszerepe van a szigetelésnek, amire szintén többféle lehetőség van.

Érdemes olyan tüzépet felkeresni, ahol szakértő tanáccsal segítenek a választásban, figyelembe véve az igényeket és a lehetőségeket. A homlokzat szigetelése során nemcsak szigetelőanyagokra lesz szükségünk, mint amilyen a kőzetgyapot vagy a polisztirol, hanem ennek felfogatásához különböző dolgokra, mint a ragasztók, dübelek, élvédő háló vagy épp a kezdősín. A szigetelés kiválasztásánál hosszú távon érdemes gondolkodni, 30-40 éves időtartamban.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a befektetés néhány éven belül megtérül. Hisz, ha a homlokzat, a lábazat, a tető megfelelően le van szigetelve, és a nyílászárók is kiváló hőszigetelő képességgel bírnak, azzal igen sokat tudunk spórolni a fűtési és a hűtési költségeken.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A pandémia után is nagy az igény az online oktatásra, tanulásra

2023. november 16.|

Amikor a koronavírus járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és lecsökkent a személyes kapcsolatot, találkozást igénylő lehetőségek száma, akkor az online tér szerepe felértékelődött. A legtöbb szektorban megpróbálták kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, legyen szó ügyintézésről

Az online játékok kockázatairól

2023. augusztus 31.|

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is