Az épített és a műanyag medence összehasonlítása

Az épített medencét más néven fóliás vagy zsaluköves medencének ismerjük. A magyar háztulajdonosok azért szeretik, mert szó szerint bármilyen méretben és formában kivitelezhető, a lehetőségeknek csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt.

Másik nagy előnye, hogy a házzal együtt egy életre szól, a minőségi munkával csak kisebb karbantartási problémáink lehetnek. Az évek múlásával talán egy fóliacserére lesz szükségünk, valamint gondoskodhatunk a gépészeti újításokról is.

A polipropilén vagy műanyag medence ezzel szemben egészen más előnyökkel rendelkezik. Itt kapunk egy katalógust, amiből kiválaszthatjuk a nekünk tetsző modellt. Általában kör, ovális és téglalap alakú áll a rendelkezésünkre, de ezekhez előre kiépített lépcső jár, tehát semmit sem változtathatunk rajta. Az anyagot tekintve stabil és minőségi medencét kapunk, viszont az élettartam nagyjából 15 év lesz, bár megfelelő karbantartással és vízkezeléssel ez is kitolható.

Az épített és a műanyag medence telepítése

A telepítésnél arra kell figyelni, hogy milyen elhelyezést választunk, ugyanis a műanyag medence kerülhet a földfelszín fölé is, bár sokkal jobban mutat a földfelszín alatt. Mivel önálló szerkezetről van szó, így nagyon könnyen telepíthető, sokan magukra vállalják a munkálatokat is. A földmunkálatokhoz ásni kell, majd ki kell alakítani a megfelelő aljzatbetont, amire utána egy szigetelő réteg kerül. Bizonyos méretekig a kiszállításról a cég gondoskodik, úgyhogy ennyivel előrébb leszünk a telepítéssel.

A betonmedencénél egy kicsit több munkáról van szó, ahol az sem mindegy, hogy kire bízzuk rá a feladatot. Itt a földmunka mindig precíz és pontos tervek alapján készül el, a medencefóliát hegeszteni és ragasztani kell, ahol a kulcs a precizitásban rejlik. Nem érdemes egyedül próbálkozni vele, sokkal jobban járunk, ha szakemberre bízzuk a munkát. A gépészeti megoldások már hasonló lépésekben történnek, úgyhogy csak ez a szempont nem szokott elég lenni a választáshoz.

Melyiket válasszuk?

A betonmedencénél a szokásosnál nagyobb méretekben is gondolkodhatunk, bár a 8×4 méteres a leggyakoribb. Ha azonban a kert adottságai és a költségvetésünk is megengedi, akkor álmodhatunk és tervezhetünk ennél nagyobban is. Általában a téglalap alakút szokták ajánlani, mivel utána sokkal könnyebb megfelelő medencefedőt találni, így ezzel a lépéssel is kevesebb stressznek tesszük ki magunkat. Akkor is érdemes ezt a megoldást választani, ha olyan extrákra vágyunk, mint a víz alatti LED világítás, a saját lépcső vagy valamilyen fűtési rendszer.

A műanyag medence azoknak való, akik gyorsan és hatékonyan akarnak dolgozni. Ha nem szeretnénk semmilyen extrém méretet vagy formát, akkor az előre elkészült medencék tökéletesen megfelelnek az igényeinknek. Ezek a modellek egyszerű telepítést igényelnek, az optimális időjárás esetén két-három hét múlva már lubickolhatunk a vízben. Innentől kezdve csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik lehetőség a szimpatikusabb számunkra és a családunk számára.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A tökéletesen gamer szoba kialakítása

2022. október 17.|

A gamer szoba az a tér, ahol játszunk. Ez a helyiség nagyban befolyásolja a koncentrációt és általában a játékban nyújtott teljesítményt. A tökéletes szoba megtalálása mellett fontos, hogy mindig magunk mögött hagyjuk azokat az elemeket,

Filmek, amiket a járványhelyzet kellős közepén forgattak

2022. augusztus 6.|

A COVID-19 számos iparág, köztük a filmipar életét is megnehezítette. A hollywoodi gépezetnek 2020 márciusában a vírus megjelenésével le kellett állnia, ami nem csak a maszkok és kézfertőtlenítők megjelenését okozta, hanem a filmek bemutatási időpontjának

A finom sárgabarack

2022. július 4.|

Sárgabarack, kajszibarack, finom barack. Ettél már belőle? Akkor biztosan tudod, hogy nagyon finom és nehéz neki ellenállni.