Az online játékok kockázatairól

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is játszik napi rendszerességgel.

Van, akik egyszerűbb játékokkal szórakoztatja magát, akad, akik komplex szerepjátékot tölt le a telefonjára, da vannak olyanok is, akik többjátékossal együtt játszató, teljes virtuális élményt élnek át. Ezzel persze nincs is semmi baj, ha még az egészséges keretek között tartjuk.

Sajnos azonban sok szülő félti a gyermekét az online játékoktól, vagy csak magától az online szórakozási lehetőségektől, ami nem teljesen alaptalan. A net számos veszélyt rejt, ahogyan az online játékok is. A legtöbb szülő a függőségtől félti a gyermekét, hiszen az online játékokra is rá lehet szokni, ahogyan az alkoholra vagy a dohányzásra.

Akadnak persze, akik erre csak legyintenek, hogy mi azzal a baj, ha valaki egész este csak játszik, ha egyszer ez kapcsolja ki? Nos, addig semmi, amíg ez nincs hatással az életvitelére, a munkájára, és persze a szociális kapcsolataira.

Tényleg függőséget okozhat egy online játék?

Akadnak olyanok, akik el sem hiszik, hogy az online játékokra rá lehet szokni, oly mértékben, ami már káros, de a helyzet az, hogy valójában ez egy nagyon is komoly veszélyes az ilyen játékoknak. Számos könyv született már a témában, mely mind valós veszélyként emlegeti az online játékfüggőséget. De miben is nyilvánul meg, ha valaki játékfüggő?

Nos, ahogyan az a szerencsejáték függőség esetén is tapasztalható, úgy az online játékfüggőségnél is azt láthatjuk, hogy az egyén az egész életmódját meghatározó és átalakító, kényszeres, kontrollvesztett játékot űz, a külvilág meg is szűnik a számára, és csak a játék lesz fontos. Sokszor egyfajta menekülés a valóság elől.

A számítógépes vagy online játékfüggők esetében elsősorban az életmódjuk nehezül meg vagy lehetetlenül el, de ez is társulhat anyagi gondokkal, ha a játékba költik el az összes pénzüket, mert ugyebár már erre is van lehetőség. Hogy elkerülhessük az ilyen káros szenvedélyeket, érdemes az online játékokat is kontroll alatt tartani, és nagy odafigyeléssel határozni meg, mennyit is játszunk.

Mit tehetünk, ha már játékfüggők vagyunk?

Ha viszont már komoly függőségről van szó, akkor szakmai segítségre lesz szükség a probléma megoldásában. Sajnos az állami egészségügyben rengeteg időbe telhet egy pszichiátria szakrendelésre időpontot szerezni, vagy akár a kezelésre megfelelő szakembert találni.

Jobban járunk, ha magánúton keresünk segítséget, ez viszont meglehetősen drága lehet. Ilyenkor lehet hasznos a MediHelp magán egészségbiztosítás, ugyanis akár a pszichiátriai kezelést, vizsgálatot, illetve a függőség kezelését is térítheti a biztosító.

Természetesen ehhez megfelelő biztosítási csomagra van szükség. Akadnak már egészségbiztosítási csomagok havi pár ezer forintért is, viszont közel sem biztos, hogy számunkra valóban megfelelőek lesznek. Célszerű magasabb csomagot keresni, amely akár még egy függőség kezelési költségeit is térítheti a számunkra.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A pandémia után is nagy az igény az online oktatásra, tanulásra

2023. november 16.|

Amikor a koronavírus járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és lecsökkent a személyes kapcsolatot, találkozást igénylő lehetőségek száma, akkor az online tér szerepe felértékelődött. A legtöbb szektorban megpróbálták kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, legyen szó ügyintézésről

Az online játékok kockázatairól

2023. augusztus 31.|

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is