Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye

2008-ban jelent meg az életünkben Thomas Szabo és Héléne Giraud közös animációs sorozata Csodabogarak címmel. Ez a sorozat három perces részekből állt és szó szerint az összes gyerek figyelmét lekötötte.

Bizonyára sok szülő emlékszik rá, hogy legalább naponta egyszer meg kellett nézni, hogy miként lopják a hangyák a chipset, vagy a katica következő bosszúállását, esetleg a csigák csúszdázását. Még úgy is imádták a gyerekek, hogy egy értelmes szó sem hangzott el, ráadásul a mai napig nyugodt szívvel ajánljuk a kisebbeknek.

Hiába telnek-múlnak az évek, hiába jönnek és mennek a kedvencek, a Csodabogarak maradnak. A vizuális és audiális poénok nemcsak megnevettetik a gyerkőcöt, hanem felkeltik az érdeklődését a természet csodálatos világa iránt, így órákig tudnak guggolni a kertben, hogy megvizsgáljanak egy hangyaboyt. A magyar származású Thomas Szabo azonban nemcsak háromperces jeleneteket tudott viccesen előadni, hanem egy 82 perces filmet is bedobott. Amikor először hallottunk a filmről, akkor féltünk az eredménytől, hiszen ez már több mint egy óra.

Vicces bogárharc felnőtteknek is

A történet főszereplője egy bébikatica, akit addig üldöznek a legyek, amíg el nem veszíti az egyik szárnyát. Innentől kezdve a földön éli tovább az életét, majd csatlakozik egy fekete hangyából álló sereghez. A katica tanúja lesz egy piknikek szétszedésének, a cukros üdítők vonzerejének, amit el kell juttatni a királynőhöz. Igen ám, de a vörös hangyák szintén kiszagolják a finom zsákmányt, majd minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megszerezzék. Gyilkos támadást indítanak a vár ellen, míg végül a katica akciója menti meg őket.

Az emberek nem szokták szeretni a bogarakat, de ebben az animációs filmben jó érzés figyelni a történteket. Valahogy sokkal közelebb érezzük magunkat a természethez, a folyamatos poénok pedig fenntartják az ember érdeklődését. Nemcsak a gyerekeknek kell felfedezniük a világot, hanem a szülőknek is, hiszen gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a lakásba zárkózunk, és nem akarjuk kitenni a lábunkat a szabadba. Külön érdekesség, hogy a mesében hallható zajok és hangok végig ipari zajokból származnak, ha eléggé figyelünk, akkor találunk légkalapácsot, autódudát és fűnyírót is.

Mindenkinek ajánlott

Vannak olyan filmek, amit az ember egyszer megnéz, és utána gyorsan elfelejteni. A másik kategória, amikor megnézzük a filmet, majd akkora hatást gyakorolt ránk, hogy vagy többször újra nézzük, vagy soha többé nem akarjuk látni (hatástól függően). A Csodabogarak egész estés filmje nem a hatásról szól, hanem a kellemes időtöltésről. Az ember azt hinné, hogy a gyerekek szó szerint be fognak aludni rajta, de nem! Egymást túlkiabálva szurkolnak a fekete hangyáknak, és remélik, hogy a végén el tudják vinni a cukros üdítőt a királynőnek.

Ha pedig a szülők oldaláról nézzük a dolgokat, akkor szintén nyert ügyünk van. Végre egy olyan film, amit nem fogunk halálra unni, hanem jó poénok vannak benne, érdekes a történet, és a 82 perc alatt tudjuk, hogy a gyerekekre nem lesz rossz hatással.

Támogatta: A rovarirtás szakértője: eurokartevoirtas.hu

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A pandémia után is nagy az igény az online oktatásra, tanulásra

2023. november 16.|

Amikor a koronavírus járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és lecsökkent a személyes kapcsolatot, találkozást igénylő lehetőségek száma, akkor az online tér szerepe felértékelődött. A legtöbb szektorban megpróbálták kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, legyen szó ügyintézésről

Az online játékok kockázatairól

2023. augusztus 31.|

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is