Egész estés Mancs őrjárat – A film, kritika és előzetes

Az utóbbi pár hónapban több animációs film is látható volt a mozikban, ott van például Raya és az utolsó sárkány vagy a Luca. Ma, amikor animációs filmet akarunk nézni, akkor a látványos vizuális világ mellé valamilyen történetet is elvárunk. A szívmelengető sztorik után jöhetnek az izgalmas nyomozások, szinte bármi, csak történjen benne valami.

Lehet, hogy ezek a modern mesék a gyerekeknek készülnek, de végre a szülői értékeket is figyelembe veszik, és nem akarják, hogy anyuka és apuka fejvesztve rohanjon ki a moziból.

A Mancs őrjárat egy kicsit különbözik a többi filmtől, mivel egy létező rajzfilmsorozatról van szó, ami a magyar tévében is évek óta fut, tehát a néző már tud egy-két dolgot a szereplőkről. Azt hihetné az ember, hogy valami borzadalmat kap a pénzéért, de úgy tűnik, hogy egy olyan ritka kortárs darabba ütköztünk, amibe a legkifinomultabb ízlésű szülők sem fognak tudni belekötni. A snitteken lehet érezni, hogy inkább tévés alapanyagot használtak fel hozzá, ettől azonban ugyanolyan értékeket kapunk. Nem kell extra univerzum, a már meglévő is megteszi, miközben az őrjárat életmentő akciókat hajt végre.

A gyerekmesék problémája

Az emberek életében a szülővé válás nagy mérföldkőnek számít. Sokan gyerekként is szerették az animációs filmeket, most azonban a saját családjukkal élik át a varázst. Vannak azonban olyan pontok, amikor rosszul leszünk, ilyen lehet a „nincs túl nagy falat, vagy túl kicsi kutya” mondat. Ha pedig a betétdalt is kívülről fújjuk, akkor tényleg ott van a helyünk az első sorban, legalábbis akkor, ha a gyerek ovis vagy alsó tagozatos. Tény és való, hogy a Mancs őrjárat még mindig jobb, mint a Dóra és a hasonló borzalmak, de azért egész estés mozira bevállalósnak kell lennünk.

Mielőtt részletesebben kielemeznénk a történetet le kell szögeznünk egy dolgot: a film nem a legjobb alkotás, de nem fog senkit kiborítani. A történet adja magát, Rydert és a kutyakölyköket Kalandvárosba hívják, ahol meg kell akadályozniuk Humdinger polgármestert, aki káoszba akarja taszítani a várost. Ennek a küldetésnek sokkal nagyobb a tétje, mint a sorozatoknak, ugyanakkor új szereplőket, új járgányokat és új izgalmakat kapunk.

Így lesz egy jó reboot

A filmváltozat valamilyen szinten rebootként szolgál, ahol a rendező emelte a téteket. A gyerekeket nem hagyják dráma nélkül sem, mert Chase éppen Kalandvárosból származik, ahol kóbor kutyaként élte az életét. Ryder karaktere nem ismeretlen előttünk, de biztosan többen is megkérdezték, hogy vajon egy ekkora gyerek miből tartja el magát, és hogyan tudja fizetni a több milliós kütyüket. Szerencsére ezeket a kérdéseket a gyerekek nem szokták feltenni, úgyhogy csak apuka és anyuka bosszankodik a századik rész megnézésekor.

Kalandöböl lakói, ahol a kutyik laknak, a bölcsisek mentális szintjén vannak, ami nem baj, mivel egy mesefilmről beszélünk, tehát meg van engedve nekik, hogy buták és cukik legyenek. Ezek a lakók minden egyes felmerülő problémára az őrjáratot hívják, pontosabban az ebeket, ahelyett hogy a rendőrséget vagy a helyieket kérnék meg. Ilyenkor Ryder készít egy nagyon gyors animációs filmet arról, hogy mit kell megoldani, majd rohannak megmenteni a polgármester csirkéjét, és ehhez hasonló fontos problémákat.

A kérdések megválaszolásra kerülnek

Amikor újra és újra meg kell néznünk a részeket, akkor akaratlanul is felteszünk magunknak bizonyos kérdéseket. Ott van a főszereplő kisfiú, akiről senki sem tudja, hogy miből tartja el magát. Ott vannak a kutyik, akik főleg a gyerek utasítására tesznek mindent, majd ott vannak a szuper fontos kütyük, amik egyáltalán nem tűnnek fontosnak a csirkeakciókhoz. De vajon miért írjuk le mindezt most? Mert a film válaszol ezekre a kérdésekre! Igen, végre a szülő is kap valami kis háttérinfót, amitől nem akarja a pop corn közé szorítani a fejét és felüvölteni fájdalmában, hanem egy kicsit szórakozhat.

Persze, ne várjuk azt, hogy a Mancs film hirtelen mennyire okossá válik, de legalább el tudjuk neki nézni az olyan furcsaságokat, mint amikor Ryder pár pillanat alatt felhúz egy központot… Igen, egy újabb központot, ami hamarosan a játékboltokban is meg fog jelenni, amit a szülők majd megvehetnek. Ha pedig az új központ nem elég, akkor új, magasan beárazható járgányokat is kapnak az állatok, így a gyerekek biztosan sírni fognak utánuk, és mozizás után a szülő próbálja elkerülni a játék szekciót.

Összességében teljesen vállalható

Ha összességében nézzük, akkor a film ügyesen megoldotta a karaktereket és a történetet. Az benne a legjobb, hogy tud újat mondani az egyik fő karakterről, és ha ez nem lenne elég, akkor egy újat is kapunk. Ezeknek a mozzanatoknak hála úgy érezhetjük, mintha egy tisztességes rebootot néznénk, amit nem kizárólag a gyerekeknek szántak. Vannak akciófilmes utalások, igazán látványos jelenetek, Adam Levine betétdalok és nagyon betaláló poénok.

Az animációs film és a korhatár ellenére egészen szerethető film lett, amit a szülő is élvezhet, a picik pedig végig nevetik. Ha valaki úgy indul neki az egész estés kalandnak, hogy a poklok tüzére számít, akkor kellemesen csalódni fog, de azért ne várjunk el tőle túl sokat.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A tökéletesen gamer szoba kialakítása

2022. október 17.|

A gamer szoba az a tér, ahol játszunk. Ez a helyiség nagyban befolyásolja a koncentrációt és általában a játékban nyújtott teljesítményt. A tökéletes szoba megtalálása mellett fontos, hogy mindig magunk mögött hagyjuk azokat az elemeket,

Filmek, amiket a járványhelyzet kellős közepén forgattak

2022. augusztus 6.|

A COVID-19 számos iparág, köztük a filmipar életét is megnehezítette. A hollywoodi gépezetnek 2020 márciusában a vírus megjelenésével le kellett állnia, ami nem csak a maszkok és kézfertőtlenítők megjelenését okozta, hanem a filmek bemutatási időpontjának

A finom sárgabarack

2022. július 4.|

Sárgabarack, kajszibarack, finom barack. Ettél már belőle? Akkor biztosan tudod, hogy nagyon finom és nehéz neki ellenállni.