Ha sokat ülünk a számítógép előtt, akkor elhízunk? Így akadályozzuk ezt meg!

Bár való igaz, hogy kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, és néha igazán felpezsdítő tud lenni, hogy egy fárasztó nap után leülünk a televízió, vagy éppen a számítógép elé.

Napjainkban szinte életkortól függetlenül hobbiként rengetegen játszanak nap mint nap valamilyen online videojátékkal, ez számokban mutatva a világon élő 7,5 milliárd ember közül mintegy 2,5 milliárd embert jelent, ez a szám pedig statisztikai becslések szerint 2021-ben 2,7 milliárdra növekedett. Ez pedig egyrészt a különböző játékok technológiai fejlődésének, másrészt pedig azoknak az új lehetőségeknek köszönhető, melyeket az online játékok kínálnak számunkra.

De mi történik akkor, ha túl sok időt töltünk a videojátékok előtt?

Egy friss kutatás mutatja be azt, hogy mi történik az emberi testtel akkor, ha 20 éven át nem igazán csinál mást a gazdája, mint a négy fal között ül, egyedül, egy sötét szobában, és a képernyőt nézi. Bár ez valóban egy extrém példa, a végeredmény nagyon ijesztő.

A WHO adatai szerint a video-játék függőség akkor következik be, amikor az illető nem képes már kontrollt tartani a játékkal töltött idő felett, minden más elfoglaltsága a háttérbe szorul, és csak az „élteti”, hogy játszani tudjon. A kutatás eredményeként Egy Michael nevű képzeletbeli játékoson mutatták be annak eredményeit, ha valaki hosszú időn keresztül alig lép ki otthonról, és az ébren töltött idejének nagy részét a monitor előtt tölti.

A monitor hosszú távú bámulásától a szemek kiszáradhatnak, kivörösödhetnek, és karikásak lehetnek. A D-vitamin hiány következtében a haj hullani kezd. A kéz, pontosabban az ujjak eldeformálásában billentyűzet, vagy a kontroller hosszú időn át tartó repetitív nyomkodása felelős, ezt gyakran „PlayStation-hüvelykujjnak” is szokták nevezni. De a modellnél megjelent az úgynevezett “Nintendo-gyulladás” is, ugyanis ez a tevékenység rendkívül megterheli az ínhüvelyeket.

Az, ha valaki a napja nagy részét üléssel tölti, nagyon rossz hatással van a gerincére. Ilyenkor gyakori a gerincferdülés is, éppen ezért szokták javasolni azoknak az embereknek, akik ülő munkát végeznek azt, hogy körülbelül óránként keljenek fel, és mozgassák át magukat. Az sem ritka, ha valaki elkezdi egészségtelen ételekkel tömni magát, azért, mert azt gyorsan meg tudja enni a monitor előtt, és addig sem kell kilépnie a játékból. Ez azonban rövid időn belül nagy mértékű hízáshoz vezethet.

Így tegyük rendbe az életünket

Ahogy már fentebb említettük, rengeteg káros hatással lehet ránk az, ha sokat ülünk (munka vagy szórakozás miatt) a monitor előtt. Első és legfontosabb, hogy észrevegyük a problémát, és törekedjünk arra, hogy minden nap 1-1 órával kevesebbet játszunk. Sajnos az elhízás rengeteg testi bajunk okozója lehet, de szerencsére, ha elkezdjük megváltoztatni a helytelen szokásainkat, akkor azzal hamar látványos eredményeket érhetünk el.

Fogyást akupunktúrával is elérhetünk, ez ugyanis egy olyan, fogyást elősegítő terápia, amely nagyon vékony, steril tűk segítségével tudja szabályozni a test anyagcseréjét. A Fül akupunktúra emellett serkenti a felesleges zsír égetését, illetve csökkenti az étvágyat is. Emellett természetesen fontos, hogy elkezdjünk mozogni. Ha gerincferdüléstől szenvedünk, ha sokszor fáj a hátunk és a derekunk akkor könnyen lehet, hogy gerinc gyógytornára lesz szükségünk.

A gerinc gyógytorna alkalmával ugyanis tudatos izommunkával tudjuk erősíteni a törzsizmainkat. A gerinctorna nem csak a gerincbántalmak kezelésében, hanem a probléma megelőzésére is alkalmas lehet.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A pandémia után is nagy az igény az online oktatásra, tanulásra

2023. november 16.|

Amikor a koronavírus járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és lecsökkent a személyes kapcsolatot, találkozást igénylő lehetőségek száma, akkor az online tér szerepe felértékelődött. A legtöbb szektorban megpróbálták kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, legyen szó ügyintézésről

Az online játékok kockázatairól

2023. augusztus 31.|

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is