Jön a Mátrix 4 – Megvan az alcím és előzetes

Ma bizonyára mindenki látta, vagy legalábbis mindenki hallott a Mátrix trilógiáról. Az 1999-ben debütáló első rész hatalmas változást hozott a filmiparban, és a mai napig az egyik legsikeresebb alkotásnak tartják.

A történet röviden összefoglalva arról szól, hogy az emberek fellázadnak a gépek ellen, majd ezt a látványos harcot nézhetjük három filmen keresztül. Persze, a cselekmény ennél sokkal több, de ennyi információ is elég szokott lenni ahhoz, hogy valaki ötödször is újra nézze. A három film hatalmas sikert aratott, majd évekig abban a boldog tudatban éltünk, hogy nem kapunk új részt. Egészen eddig!

Már hivatalos az új rész

Több mint húsz évvel a legelső film után, újra beülhetünk a moziba egy jó kis Mátrixra. A készülő folytatásról már régóta hallani lehetett, azonban a pletykák végre biztossá váltak, mivel 2021 elején a film alcíme kiszivárgott. Miután a hivatalos információk is megjelentek, végre biztosan állíthatjuk, hogy az új Mátrix címe angolul a Resurrections, vagyis a Feltámadások alcímet fogja viselni. A pontos premierdátum december 22., amennyiben a járványhelyzet nem húzza keresztül a tervezők számítását. A tervek szerint a film egyszerre kerül a mozikba és a HBO Max streaming felülére, a szerencsések pedig már az előzetesét is megtekinthették.

Új és régi megoldások

A kiszivárgott információk szerint az előzetes egy fényes város vágóképeivel kezdődik, majd Neil Patrick Harris jelenik meg egy pszichiáter szerepében, aki Thomas Andersonnal, vagyis Keanu Reeves-szel beszélget. Az ismerős, bár kissé öregebb arc az álmairól mesél, amik annyira valóságosnak hatnak, hogy fél a következményeitől. Az előzetesből az is kiderül, hogy Neo nem emlékszik a Mátrixban történt eseményekre, mivel egy kávézóban összefut Trinityvel, azonban nem ismeri fel. Ezután egy Morpheusra hasonlító férfi tájékoztatja az igazságról: mindenki egy álvalóságban éli az életét.

Külön kiemelik azt a jelenetet, amikor Neo egy liftben tartózkodik, és rajta kívül mindenki a telefonját nyomkodja. Emellett a szokásos jelenetek is megjelennek, kapunk lassított elhajlást, autós üldözést, helikopteres harcot, és csupa olyan dolgot, amit az első filmekben megismerhettünk. Már csak egy baj van, hogy december végéig biztosan várnunk kell a megjelenéssel.

Amit a fanok sem tudnak

Nincs más megoldás, mint felidézni a trilógia legérdekesebb mozzanatait, vagy inkább bennfentes titkait, amiről csak a legnagyobb rajongók tudnak.

Kenau Reeves örök hírnevet szerzett a Mátrixszal, pedig nem ő volt a legelőször felkeresett színész. Az akkoriban furcsának tűnő ötletet olyan nagy nevek utasították vissza, mint Brad Pitt, Tom Cruise, Nicolas Cage és Will Smith.

A filmben 39 személy halálozik el, ami meg sem közelíti a leghalálosabb címet. A Gyűrűk urában 836 hullát lehet összeszámolni, úgyhogy ha valaki ezt hozza fel a film ellen, akkor nyugodtan előhúzhatjuk a számokat.

A filmben rengeteg rejtett utalást találni, bár néhányat csak az igazán szemfülesek vesznek észre. Ott van az akciójeleneteiről híres John Woo, az animék különleges világa, Philip K. Dicket legendás sci-fi író, Richard Dawkins evolúciós biológus és Platón is. A kérdés az, hogy hány utalást találunk meg.

A filmet elemezve bizonyára mindenkinek feltűnik, hogy Neo karaktere nem beszél túl sokat. Ha azonban a számokat is megnézzük, akkor biztosan le fogunk döbbenni. Kenau Reevesnek egyszer sem kellett 5 mondatnál többet mondani egyszerre. Az első 45 percben csak 80 sora volt, amiből 44 kérdés. Ha észrevettük a szűkszavúságot, akkor a valódi számok még inkább megdöbbentően hatnak, és szinte kedvünk lenne újra nézni és megszámolni.

Trinity szintén alkotott a film készítése közben, mivel egyszer kicsavarodott a bokája. A színésznő úgy döntött, hogy erről nem szól senkinek, mert attól félt, hogy a rendezők új színésznő után fognak nézni.

Ahogy fentebb említettük, a film 1999-ben készült, ami nem nevezhető a látványos technika korszakának. Ha megnézzük a jeleneteket, akkor kétféle színhatást fogunk látni, amit a rendező teljesen átgondoltan alkalmazott. A Mátrixban töltött jelenetek zöld effekteket kaptak, ami egyfajta tinta volt, és a számítógép képernyőjét próbálta leutánozni. A valóságban játszódó jelenetek ehelyett mindig kék tintát kaptak.

Morpheus neve a görög mitológiából lehet ismerős, ugyanis az álmok istenét hívják így. Ha ezt tudjuk, akkor ironikus, hogy a filmben éppen Morpheus ébreszti fel az embereket az „álmukból”.

Sokan megszoktuk, hogy a filmben nagyon jó minőségű ruhákat használnak, amit később jó áron el lehet adni. A Mátrix jelmeztervezője azonban nagyon alacsony költségvetést kapott, így a ruhák olcsó megoldással lettek kiválasztva. Trinity éjfekete ruhája egyszerű PVC, Neo kabátja pedig háromdolláros gyapjúkeverék.

A híres helikopteres jelenet sem volt könnyű munka, valójában majdnem leállították a film forgatását, mivel Sydney légterében nagyon szigorú szabályok uralkodnak. Hogy sikerült kibúvót találni? Sehogy, a törvényeket egész Új-Dél-Wales tartományban megváltoztatták. Még jó, hogy utólag nem bánták meg a döntésüket.

A Mátrix 4 pár hónapon belül megtekinthető, reméljük, hogy méltó folytatása lesz a trilógiának!

Mátrix 4 előzetes – The Matrix Resurrections – Official Trailer 1

És akkor íme a várva várt film előzetese, vagyis a trailer:

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A pandémia után is nagy az igény az online oktatásra, tanulásra

2023. november 16.|

Amikor a koronavírus járvány miatt korlátozásokat vezettek be, és lecsökkent a személyes kapcsolatot, találkozást igénylő lehetőségek száma, akkor az online tér szerepe felértékelődött. A legtöbb szektorban megpróbálták kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, legyen szó ügyintézésről

Az online játékok kockázatairól

2023. augusztus 31.|

Az online játékokat talán senkinek sem kell bemutatni, mert akinek van számítógépe vagy valamilyen okos kütyüje, biztos, hogy találkozott is már velük. Az online játék pedig nemcsak a gyerekek és fiatalok szórakozása, rengeteg felnőtt is