Nem minden videójáték káros a gyerekek egészségére

Képzeljük el a következő jelenetet: egy gyerek a kanapén fekszik, kezében a PS játokhoz szükséges irányítóval. Lehet, hogy órák óta ott van, az asztalon egy üres csipszes zacskó és egy cukros üdítő hever. Milyennek látjuk a fiatalt? Vékonynak, vagy inkább túlsúlyosnak?

A SETCA információi szerint a WHO által elvégzett tanulmány kimutatta, hogy 72.000 fiatalnak (8 és 15 év között) nagyjából a harmada túlsúllyal küzd. Nem véletlen, hogy a WHO már járványról beszél e tekintetben, és többféle módon próbálják kezelni a problémát.

Azoknál a gyermekeknél, akik meghíznak és nem mozognak fizikailag aktívan, a szívbetegség és a cukorbetegség korai jelei alakulhatnak ki. Asztma, alvási problémák és egyéb pszichológiai és egészségügyi problémák is jelentkezhetnek náluk, amelyeket a túlsúly és az elhízás okozhat. Mivel a képernyők mindenhol jelen vannak az életünkben, a gyerekek idejük felét előttük töltik.

De kár lenne azonnal kétségbe esni, mivel a játékoknak pozitív hatásuk is lehet. Ha már úgyis az idejük felét a képernyő előtt töltik, ezt akár a saját javunkra is fordíthatjuk. Egyre több mozgáson alapuló játékot találnak ki, amihez mozogni, táncolni és akár ugrálni is kell. Mit mondanak a számok erről a kikapcsolódási formáról?

Amikor a videójátéknak pozitív hatása van

Egy új tanulmány most először mutatja be, hogy a videojátékok fizikai edzéssel kombinálva segíthetnek a túlsúlyos gyerekeknek a fogyásban, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, valamint a fizikai aktivitás növelésében.

A videojátékok ilyenkor jót tesznek az egészségnek, különösen a túlsúlyos gyermekek számára, és azáltal, hogy fizikai aktivitást biztosítanak számukra, szórakoztatják őket. A kapott adatok szerint a videojátékok – legalábbis azok, amelyek fizikai aktivitást igényelnek – jót tesznek bizonyos betegségek leküzdésében.

A Pennington Biomedikai Kutatóközpont azt is kimondta, hogy a videojátékok edzéssel kombinálva segítenek a gyerekeknek a fogyásban, a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, valamint a fizikai aktivitás növelésében.

A játékos csoport napi 60 perc fizikai aktivitást végzett, de ezt Xbox 360-on tette, amin olyan játékok voltak, mint a Just Dance, amely aktív részvételre kényszeríti az embert. Kaptak egy könyvnyi kihívást is, amelyet a nap és a hét bizonyos időszakaiban kellett teljesíteniük ezekkel a játékokkal. A szülők is részt vettek a gyerekekkel együtt, chatbeszélgetéseken keresztül jelentettek az orvosoknak. Az eredmény érdekes lett: sokkal többet mozogtak.

Akkor mivel érdemes játszani?

Nem véletlenül mondják, hogy a jóból is megárt a sok. Ez a mondás a játékra is ugyanúgy alkalmazható, hiszen nagyon fontos megtalálni a tökéletes egyensúlyt. A tíz év körüli gyerekeknél a fogyókúra kényes kérdéseket hagy maga után, azonban a túlsúlyt nem szabad félvállról venni. Ha csak úgy tudjuk rávenni a fiatalokat a mozgásra, hogy játszunk velük, akkor érdemes kihasználni ezt a fajta kikapcsolódási formát, de mindig próbáljuk meg a szabadban pótolni a mozgásigényüket.

Megosztás

Ha tovább olvasnál, kattints:

A tökéletesen gamer szoba kialakítása

2022. október 17.|

A gamer szoba az a tér, ahol játszunk. Ez a helyiség nagyban befolyásolja a koncentrációt és általában a játékban nyújtott teljesítményt. A tökéletes szoba megtalálása mellett fontos, hogy mindig magunk mögött hagyjuk azokat az elemeket,

Filmek, amiket a járványhelyzet kellős közepén forgattak

2022. augusztus 6.|

A COVID-19 számos iparág, köztük a filmipar életét is megnehezítette. A hollywoodi gépezetnek 2020 márciusában a vírus megjelenésével le kellett állnia, ami nem csak a maszkok és kézfertőtlenítők megjelenését okozta, hanem a filmek bemutatási időpontjának

A finom sárgabarack

2022. július 4.|

Sárgabarack, kajszibarack, finom barack. Ettél már belőle? Akkor biztosan tudod, hogy nagyon finom és nehéz neki ellenállni.